Hoofdpijnklachten


Één op de twee mensen heeft weleens last van hoofdpijn. Meestal is hoofdpijn snel over en is er geen reden tot zorg. Toch kunnen hoofdpijnklachten het leven behoorlijk beïnvloeden. Vooral als ze vaak terugkomen of wanneer de pijn te zwaar is om iets te ondernemen. Als u vaak last heeft van hoofdpijn, is het verstandig om hulp te zoeken, om zo pijn te verlichten en de oorzaak aan te pakken.

Maak een afspraak

Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, deze splitsen we op in 4 hoofdpijn-soorten.

  • Primaire hoofdpijn heeft vaak geen duidelijke oorzaak. De hoofdpijn wordt niet veroorzaakt door aantoonbare invloeden van buiten het lichaam en ook niet door een andere aandoening. Vormen van primaire hoofdpijn zijn migraine, spanningshoofdpijn en clusterhoofdpijn.
  • Secundaire hoofdpijn komt door externe factoren, zoals nekklachten en overmatig medicijngebruik. Door nekklachten ontstane secundaire hoofdpijn noemen we ook wel cervicogene hoofdpijn.
  • Triggers kunnen hoofdpijnklachten uitlokken en/of verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor hoofdpijn. Bekende triggers zijn stress, hormonale veranderingen, vermoeidheid, te veel of te weinig slaap, een verkeerde houding of nekklachten.
  • Spierspanningshoofdpijn komt vaak voor bij mensen die ook nekklachten hebben. Dat kan komen door aandoeningen van de nek zelf of door een prikkeling van nekzenuwen in het ruggenmerg.

Niet alleen zijn sommige hoofdpijnen te behandelen met medicatie maar zijn ze ook te behandelen met therapie. Denk hierbij aan het verbeteren van de bewegelijkheid van de nek, nek musculatuur tot rust brengen, trainen van nek spieren en een actieve houding aanleren. Vooral als u last heeft van spanningshoofdpijn, migraine, nekklachten, cervicogene hoofdpijn is een fysiotherapie behandeling aan te raden. Voor vragen hierover informeren wij u graag.